‘Wat zeg jij nou?’

&

Over mistige taal en hoe die te vermijden.

Wat is innovatie eigenlijk? Of implementatie? Of terugkoppelen? Een man vertelde me laatst enorm bevlogen over de zonnepanelen die zijn bedrijf maakt en dat die nu zoveel meer energie opleveren dan een paar jaar geleden. Ik werd er helemaal blij van. Toen bezocht ik hun website en las ik: ‘Met de implementatie van deze innovatie leveren wij vakwerk.’

Mistige taal. Je ziet het overal.

Niets menselijks is mij vreemd. Gisteren had ik het met mijn man over de vakantie en hoorde ik mijzelf ineens zeggen: ‘We moeten maar even kijken wat gezien de planning haalbaar is.’ Mijn man keek op en zei: ‘Wat zeg jij nou?’ En ik dacht: Nou inderdaad! Wat ik eigenlijk wilde zeggen was: ‘Die campings aan de kust zijn super druk en daar heb ik echt geen zin in.’

Interessant. Woorden om je achter te verstoppen. Of dat nu is uit bescheidenheid, haast, onzekerheid of iets anders. Het Kernteam Innovatie komt binnenkort met een uitgebreide analyse van deze observatie. Oftewel: Ik ga hier verder over nadenken. ☺

Wil jij ook van mistige teksten iets levendigs te maken? Samen met Merel Roze geef ik op 21 juni de training Creatief Online Schrijven bij [De Redactie] in Monnickendam. Leuk om je daar te zien!

Cathelijn Schilder

Schrijft, geeft les, leest

Cathelijn Schilder (1980, Schiedam)
zzp’er | Amsterdam | Schrijver | Schrijfdocent | Creatief Schrijven | Redacteur | Korte verhalen | Romans | Columns | Radio | Onderwijs | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Hogeschool voor de Kunsten Utrecht |

Ik heb een vrij complexe relatie met beamers, powerpointpresentaties, airconditioning en systeemplafonds. Maar ik kan goed improviseren.

Een aantal dagen van de week zit ik in mijn eentje achter een computer. Dat valt niet mee voor iemand uit een groot gezin. Dus er is niets wat me blijer maakt dan een schrijftraining in Beverwijk; een workshop op een middelbare school in Spijkenisse; of een lezing in de bibliotheek van Rolde. Ja echt!